Fester och familjefoton

Att fotografera en större grupp av människor, exempelvis en hel familj eller en samling människor under en fest, är ett uppdrag som inte bara kräver bra tålamod utan och att du är lite ”bossig” med en del chefsattityd. Det är många gånger inte en lätt uppgift att styra upp och samordna större grupper samtidigt som bilderna kräver bra ljussättning för att det ska bli bra ljus och färger i bilderna. På samma gång är det ett relativt fritt och flexibelt arbete som kan ge dig möjlighet att få besöka en mängd olika arrangemang, events och sammankomster.

Gruppfoton kräver även en del specifik utrustning för dig som fotograf. Till en början behöver du ett stadigt och bra stativ, någon form av vidvinkelobjektiv men även teleobjektiv för stort skärpedjup samt en stark och slagkraftig blixt. Gärna fler än en blixt dessutom för att lättare kunna styra ljussättningen från olika håll och med olika styrkor. Du behöver även en stark och tydlig röst för att kunna instruera gruppen av människor på ett enkelt och bra sätt.

Några tips för lyckade gruppbilder

När du fotograferar på en fest eller liknande så är det en bra utgångspunkt att försöka leka paparazzi och därmed försöka hålla dig lite i skymundan från resten av deltagarna på festen. Det är nämligen så att de absolut bästa bilderna många kommer till när modellerna inte är medvetna om att de blir fotade och du kan på detta sätt många gånger fånga det unika och spontana som annas går förlorat när de vet om att du tänker ta lite bilder. Så tipset är helt enkelt att smyga runt med kameran något gömd och du kommer få tillfället till massor av fina och avslappnad bilder som du annars hade gått miste om.

Om du däremot ska ta gruppbilder på där alla människor är uppställda så blir det genast en aning mer knepigt. Här gäller det att få samtligas uppmärksamhet på en och samma gång. Många gånger kan det då vara smart ha att hjälp från ytterligare en för att kunna få till det på ett bra sätt.

Gruppbilder blir lätt en aning stela och tråkiga så här gäller det för dig som fotograf att få till en dialog och försöka skoja lite med gruppen. Dra ett par roliga skämt som gör att humöret lättar upp och de dra lite extra på smilebanden inför kameran. Ett annat sätt kan vara att skoja och be alla göra sin bästa grimas. För det är nämligen så att sekunderna efter de slutat med grimas så brukar det följas av ett naturligt skratt som skapar förutsättning för den där riktigt bra bilden som alla är ute efter.

Unika och roliga bilder på gruppen

Det finns en hel uppsjö av exempel på sjukt dåliga familjefoton som trots sina pinsamheter och misslyckande faktiskt både är underhållande och unika på sitt sätt trots allt. Absolut, 80-talets frisyrer kanske inte är så lockande idag men håll med om att de gör sig ganska bra på äldre bilder och talar dessutom tydligt om från vilken epok bilden är tagen. Detta är en av många anledningar som det kan vara smart att uppmuntra alla som avser vara med på ett familjefoto att klä sig så individuellt och unikt som det är möjligt. Detta snarare än att alla kläder sig så neutralt som möjligt. Det skapar bara trista och tråkiga gruppbilder. Flera år senare är det ju faktiskt som så att just den där gamla roliga jultröjan eller mysbyxorna i mossgrön plysch är det som skapar de där unika och härliga minnena.


Välkommen att kontakta mig via formuläret nedan