Fota barn och djur

Få modeller är så söta och gulliga som barn och djur, men att fota dessa kan vara en riktig mardröm! Hur tacksamt motivet än är så är det ofta nästintill omöjligt att få småttingar och fyrbenta att samarbeta och som fotograf gäller det att vara rejälvt kreativ för att lyckas.

Du kommer att behöva både utrustning och rekvisita för att lyckas med barn- och djurbilder. Ett rejält tålamod är också att rekommendera! Å andra sidan kommer de bästa bilderna löna sig just för att modellerna är så vansinnigt fina – åtminstone i de allra flesta fallen.

Distrahera modellen och ta gärna till hjälp

Oavsett om det är frågan om en treåring eller en katt så går det nästan aldrig att få dem att sitta stilla! Det är helt enkelt ett faktum och bara att acceptera. Som fotograf är det därför upp till dig hur du ska lösa det problemet. Är det ett litet barn som ska fotas kan du till exempel sätta det i förälderns knä och sedan redigera bort den vuxne ur bilderna, och är det en valp kan du ha en korg tillhanda som de kan somna i.

Rekvisita kan också komma till stor hjälp: en liten vissla eller flöjt, ballonger eller såpbubblor – de kan alla distrahera och roa modellerna och ge dig möjlighet att ta bra bilder. Allra lättast blir det om du har föräldern eller husse/matte tillhanda då de kan stå för distraktionerna och du för fotandet. Tänk dock på att de måste distrahera så att modellens blick riktas mot dig och inte dem.

Fotografera på avstånd

En annan populär metod bland fotografer är att med hjälp av ett teleobjektiv ta bilderna på långt avstånd, helst gömda för modellen. När ett barn eller djur springer omkring eller leker kan du få väldigt fina bilder som både är vackra och naturliga.

Huvusaken med den här typen av foto är att vara snabb och innovativ. Är du det kan du se fram emot fantastiska resultat!


Välkommen att kontakta mig via formuläret nedan